Sunatoarea – cea mai (ra)sunatoare dintre plante pe probleme de ficat si stres!

Probleme cu ficatul? Nicio problema! Ei, stim ca este o problema, insa este ca si rezolvata… Asta numai daca suntem dispusi sa privim sunatoarea ca pe mai mult decat ca pe o planta cu flori galbene, care se inalta pana la 1 metru si pe care o gasesti si in gura de sarpe adica… cam peste tot. De la campie si pana la munte, insa in special in zona deluroasa, planta cu nume sinonim clopotelului se regaseste crescand in fanete, la marginea padurilor sau pe pajisti.

Faptul ca nu se ascunde deloc ochilor, iar partile aeriene terminale inflorite ale acesteia pot fi culese in orice parte a tarii este un lucru mai mult decat bun pentru noi! Pentru ca sunatoarea este cea care “trambiteaza” desteptarea multor functii slabite ale organismului, avand importante functii antiinflamatorii, cicatrizante antiseptice si antidiareice. De aceea este foarte potrivita in afectiuni ale ficatului sau tubului digestiv, cum ar fi ulcerul gastric, impiedicand degenerarea celulei hepatice si calmand durerile de stomac.

Pe langa beneficiile de mai sus, sunatoarea are un efect pozitiv asupra bunei functionari a sistemului nervos, fiind denumita si “planta calmului” sau dupa cum s-a autodenumit la un congres al plantelor medicinale (si avea tot dreptul datorita renumelui aparte creat): “Prozac natural. Astfel, o statistica desfasurata in randul persoanelor cu probleme ale sistemului nervos (care au baut mult ceai de sunatoare) a evidentiat faptul ca majoritatea a scapat (e adevarat, in ritm lent) de tulburari ale somnului, de “boala secolului” – stresul si a simtit o excelenta atenuare si diminuare a anxietatii si atacurilor de panica.

Drobisorul” nostru contine ulei volatil, tanin, flavonozide (hiperozide), naftodiantron (hipericine), toate acestea oferind virtutile terapeutice ale sunatoarei – atat de binecunoscute inca din cele mai vechi timpuri.

Va recomandam sa folositi sunatoarea in uz intern pentru diskinezii biliare, colecistite, alte afectiuni hepatice, gastrite hiperacide, colita, diaree sau enterite prin intermediul:

  • Infuziei:1 lingurita la cana, 2-3 cani pe zi;

  • Uleiului medicinal: 2 lingurite pe zi intre mese – (20g planta macerata 12 ore in 20 ml alcool intr-un vas inchis, se adauga 200g ulei si se fierbe 3 ore, agitandu-se constant);

Fie ca vorbim despre arsuri, rani deschise, purulente sau ulceratii invechite recomandam sa le tratam cu sunatoare prin uz extern prin:

  • Cataplasme sau bai locale cu infuzie concentrata (1 lingura la 100ml de apa);

  • Aplicatii locale cu ulei medicinal din sunatoare.

PS: Evitati expunerea pe perioade îndelungate la razele soarelui din moment ce consumati ceai de sunatoare in mod regulat. Sunatoarea cauzeaza sensibilitate la lumina si predispunere la arsuri de bronzare.