Murele negre – Arma alba impotriva cancerului!

Viata asta se poarta negrul! La fructe! Dude negre, cirese negre, struguri negri, samburii de struguri negri, mure negre, corcoduse negre, coacaze negre, prunele inchise la culoare, afine, lintea neagaă, fasolea neagra si alte „negre” – toate acestea contin o minune a cerului – resveratrol, un colorant polifenolic, de departe cel mai puternic factor natural antioxidant cunoscut.

In cadrul acestui articol ne vom rezuma la efectul benefic asupra organismului nostru a murelor negre. Si daca tot am precizat ca se constituie intr-un antioxidant puternic, rezulta ca sansele de a preveni cancerul in conditiile in care mancam constant mure negre sunt magnifice.

Se presupune ca murele sunt verisoare bune cu zmeura (care in principiu se poate lauda cu proprietati terapeutice asemanatoare) si, la fel ca si rudele lor de culoare rosie, murele sunt delicioase la gust si constituie un mod perfect de a-ti ademeni copiii cu un desert sanatos si racoritor (spre dezavantajul ciocolatei). Murele sunt depurative, usor astringente, laxative in stare proaspata si antidiareice in stare uscata. In medicina populara, aceste fructe erau folosite in mod frecvent pentru a trata raguseala si bolile de gat.

Dar cum anume le putem simti dulceata unica? Evident le putem manca asa cum sunt sau transformate in suc si nu credem ca este nevoie sa amintim cat de delicioasa este dulceata de mure si ce aroma deosebita are ceaiul realizat din acest fruct miraculos. Gospodinele se intrec in a gati racoritoare prajituri cu mure, iar barmanii prepara cocktailuri de mare aspect si gust – ccea ce inseamna ca murele pot fi pe gustul tuturor: copiilor, mamelor, taticilor, avizilor de dulciuri si chiar celor care adora alcoolul dulceag.

Exista o legenda care ne avertizeaza sa nu culegem mure dupa data de 11 octombrie, deoarece murele ramase pe camp dupa aceasta data apartin diavolului. Si daca ne uitam cu atentie pe frunzele sale observam ca acesta a urinat pe ele )) Cata fantezie on legendele populare!! Exista insa si un adevar in spatele acestei povesti: vremea umeda si rece permite adesea infectarea fructelor cu diversi microbi, cum ar fi Botryotinia, care da fructelor un aspect neplacut şi pot fi toxice.

Prin urmare incercati sa rezistati tentatiei de a culege mure la sfarsitul toamnei, insa cand soarele straluceste pe cer vestind sosirea verii, va invitam la o incursiune pe plaiurile muntoase si deluroase mioritice la cules de mure… asta daca nu ati plantat-o deja in curtea proprie. Pofta buna!