fbpx

Anghinaria (Cynara Scolynmis.L.)

Natura este doctorul nostru cel mai de pret. De ce? Din mai multe motive! In primul rand… nu ia bani pe vizita medicala, retetele sunt sunt putin costisitoare, uneori pana la minim, si pentru ca… asistentele sale miros frumos () in cel mai multe din cazuri. Sigur cand spunem asistente ne referim la plantele sale care au proprietatea de a ne alina orice suferinta printr-o simpla atingere.

Este adevarat ca v-am captat atentia si acum “ascultati” cu mult mai multa tragere de inima sfaturile noastre? Si daca tot vorbim de inima, in cadrul acestui articol va propunem anghinaria. Cu numele de “scena” predestinat parca – “angina”, aceasta planta de origine mediteraneeana poate avea o influenta foarte puternica asuprea unoi boli care afecteaza cordul si anume hipertensiunea sau angina pectorala.

Si acum ca ne-a mai venit inima la loc va aducem la cunostinta ca anghinarea are de fapt un spectru extrem de vast de actiune, utilizandu-se in tratarea unor boli ca diabetul, nefrite cronice, varsaturi, enterite, fermentatii intestinale, hemoroizi, angicolite, colestite, constipatii sau hipercolesterolemie.

Si daca va intrebati care este “asul” din maneca acestei plante care poate fi culeasa doar cand soarele straluceste pe cer (sfarsitul lunii mai si pana in septembrie), va putem dezvalui ca eficacitatea ei se datoreaza conţinutului bogat de cinarina, oxidanti, polifenoli, flavone, insulina, saruri de potasiu si magneziu. Aceste substanţe au o actiune de excitare a secretiei biliare, ajuta la scăderea zaharului in sange, regenereaza celulele hepatice, e un bun colagog si se foloseste chiar in cazul lipsei poftei de mancare.

Va recomandam sa utilizati anghinarea in sistem de infuzie preparata astfel: se ia o lingurita de frunze de anghinare, se opareste in 300 ml de apa clocotita, se strecoara si se indulceste cu zahar sau miere. Se bea in inghitituri rare cate o cana inainte cu jumatate de ora de principalele mese. Simplu, nu?

In Turcia exista o vorba: daca mananci 40 de anghinare intr-un sezon, nu vei avea probleme cu bolile de ficat sau colesterol. Si pentru cui ii pofteste inima va putem asigura ca aceasta planta medicinala este uzitata si de catre gospodinele cele mai pricepute pentru a fi transformata intr-un delicios fel de mancare. La noi, anghinarea se cultiva in sudul tarii, deci poate fi accesibila doar primavara, insa mai putem cumpara din supermarket conserva de anghinare insa doar pulpa, nu si frunzele, care-i dau savoare acestui aperitiv. Una peste alta, mancarea de anghinare are un gust deosebit, iar retete gasiti cu siguranta pe internet.

Buna sa va fie inima!

By continuing to use the site, you agree to the use of cookies. more information

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close